Tarımı Sektörünü Değiştirecek 9 Robot Teknolojisi
Tarih: 2019-03-19 09:26 Kategori: otonom | Okundu: 1949Dünya üzerindeki nüfus artışına paralel olarak yapılan tahminler doğrultusunda 2050 yılına gelindiğinde, dünya nüfusunun 9 milyara çıkması bekleniyor. Bu artışla, tarımsal ihtiyaç ve taleplerin karşılanması sorunuyla karşı karşıya kalacağız. Bu ihtiyaçları hızlı bir şekilde karşılamak için genç çiftçiler dikkatlerini robotlara yönelttiler. Ekimden toplamaya, tüm fonksiyonlar artık tarım robotları tarafından gerçekleştirilecek.
Ecorobotix
Şu anda kullanımda olan robotlar listesinde ilk sırada Ecorobotix var. Güneş enerjisiyle çalışan bu robot, son derece hafif ve bir GPS navigasyon sistemine sahip. Bitkiler arasında büyüyen yabani otları bulmak ve ortadan kaldırmak için kamera sistemleri kullanılmakta. Bu özelliklere sahip robot, bitkiye zarar veren otu kesin olarak bulabilir. Böylelikle tarımda kimyasal ilaç olarak kullanılan herbisit kullanımını da % 90 oranında azaltması beklenmekte.
Naio Technologies
Günümüzde çiftliklerdeki bitkileri koruyan oldukça çevre dostu, farklı tür robotlardan kurulu bir filo var. Bu robotlar sadece hasatta değil aynı zamanda çapa ve yabani ot sökümünde de yardımcı oluyorlar. Bu filoyu oluşturan şirket olan Naio’nun şirket temsilcisi, daha sağlıklı, daha bol ve çevre dostu ürün yetiştirmeye yardımcı olmak için tüm katılımcılara en son teknolojiye erişim sağlayarak tarım sürecine katkı sunmak istediklerini belirtti.
Energid Narenciye Toplama Robotu
Ülkemizin de önemli ihracat ürünlerinden olan narenciye için oldukça verimli olabilecek bu robot her kolunda her 2-3 saniyede bir meyve seçebilir. Tek bir seferde 50-100 arasında meyveyi toplama kapasitesine sahiptir. Bu miktar robotun kapasitesi artırılarak hızlandırılabilir.
Agrobot E Serisi
Özel bakım gerektiren çilek bitkisi tarımının geleceği için ideal bir robot olarak öne çıkmakta. AI sistemiyle çalışan bu robot , ek olarak kablosuz iletişime de sahip. Gelişmiş AI (Artificial Intelligence) sistemini içinde bulunduran robot, çileklerin olgunlaşıp olgunlaşmadığını belirleyip toplayabilmekte. Bunu yaparken de bitkiye zarar vermiyor oluşu da artı bir özellik olarak göze çarpıyor.
Blue River Marul Robotu
Tarladaki marullar için oldukça verimli olabilecek bir robot. Bu robotik makine, marul alanlarını görüntüleyip inceler ve çevresindeki otların büyümesini önleyip bakımını sağlıyor.
Agribotix
Agribotix ismi verilen bu robot, bir drone gibi çalışmakta. Böylelikle maliyetleri de en aza indiriyor. Tarım yapılan arazi üzerinde uçarak çiftçiye tarla hakkında veriler hazırlıyor. Robota entegre edilen dahili kameralar ve kızılötesi sensörler, cihaz havadayken bitkilerin sağlığını analiz edebiliyor.
Vision Robotics
Yedi yıldır tarım robotları üzerine çalışan Vision Robotics, piyasadaki en iyi robot ürünlerine sahip bir şirket olarak biliniyor. Bu şirket, AI sistemiyle çalışan robotlar üretmekte.
RoBoPlant
RoBoPlant, sistem olarak tam ve yarı otomatik makinelere sahiptir. AI sisteminin yardımıyla, fide dikimini optimal bir şekilde gerçekleştirmektedir. Fidelerin birbirlerine göre konumlarını ayarlamaktadır. Bu şekilde fideler sağlıklı bir şekilde birbirlerini etkilemeyecek bir biçimde büyümektedirler.
PrecisionHawk
Bu uçak, çiftçinin kontrol etmesi gereken her şeyi gözlemleyebilir. AI tarafından kontrol edilen ve multispektral, hiperspektral ve lidar teknolojisi ile eşleştirilmiş olan uçak ,birçok özelliğe sahiptir.
Bu yöntemle tarım yapılan bölge 3 boyutlu olarak izlenmiş olur. Veriler sağlıklı bir şekilde çiftçinin kullanımına hazır hale gelir. Bu tür robotların kullanılmasıyla gelecekte oluşabilecek gıda taleplerine de çözüm oluşturulmuş olacaktır.