Evde aşure nasıl yapılır? Kararmamış bembeyaz bir aşure nasıl pişer? Geleneksek lezzetlerimizden olan aşure çok zahmetli ve yorucu bir tatlıdır. Fakat en besleyici, sağlıklı ve vitamin oranı en yüksek tatlıdır. Yorucu olsa da her sene yapılan, vazgeçilmez lezzetimizdir. Biz size evde aşure yapımı ve bazı püf noktalarınından bahsetmek istiyoruz. Bu şekilde rengi ve görünümü harika, tam kıvamında aşure yapabiliriz. Aşure bakliyatlarla kuru meyvelerin karışımı bir tatlı olduğu için dikkatli yapmak gerekir. Biz size yarım kilo buğdaydan aşure yapmak için gerekli malzemeleri verdik. Siz isterseniz malzemeleri buğdayınızın miktarına göre azaltıp, çoğaltabilirsiniz.
Yarım Kilo Buğdaydan Aşure Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
- Yarım kilo aşurelik buğday
- 1 bardak kuru fasulye
- 1 bardak nohut
- Yarım bardak pirinç
- Bir adet ayva (isteğe bağlı)
- Bir elma (isteğe bağlı)
- 1 bardak kuru kayısı
- 1 bardak kuru incir
- 1 bardak kuru üzüm
- Yarım bardak dut kurusu (isteğe bağlı)
- Karanfil (10-15 tane)
- Gül suyu
- Portakal yada limon kabuğu rendesi
- Bir çay kaşığı tuz
- Şeker ( miktar yazmıyorum damak tadınıza göre atın )
Evde Aşure Yapımı Ve Püf Noktaları Nelerdir?
Evde aşure yapımı için öncelikle aşurelik buğdayımızı iyice yıkayalım ve akşamdan bir taşım haşlayıp saralım. Kuru fasulye ve nohudumuzu ayrı ayrı kaplarda ıslamaya bırakalım. Sabah fasulye ve nohudumuzu ayrı ayrı kaplarda haşlayalım.
Genişçe bir tencerede önce buğdaylarımızı bol su da pişirmeye başlayalım. İçine önceden haşladığımız nohudumuzu ve fasulyelerimizi koyalım. Pişirmeye başladığımız harcımızın içerisine yarım bardak kadar olan pirinçi ilave edelim ve hep birlikte pişirmeye başlayalım.
Pişen malzemelerimizin içine çok ince doğradığımız kayısı ve üzümlerimizi de ilave edelim. Onlar da pişerken içine içleri iyice alınmış kabukları soyulmuş küçük doğranmış ayva ve elmalarımızı da içine koyalım. Bir tencerede karanfilleri kaynatalım ve suyunu alalım. Aldığımız suyu aşuremizin içine ilave edelim. İsteğe bağlı gül suyunu da ilave edelim. Portakal kabuklarımızı da rendeleyerek ilave edelim. İsterseniz içerisine dut kurusu da koyabilirsiniz. Elma, ayva, kayısı ve üzüm de piştikten sonra şekerimizi ilave edelim. Şekerini koyduğumuz bir müddet daha kaynamalı ve suyu iyice koyulaşmalıdır. Aşuremiz artık pişti demektir, bir kaç taşım daha kaynatıp ocaktan alalım.
Biz inciri sadece süslemede kullanıyoruz. Eğer incirin içinde olmasını istiyorsanız önceden pişirin ve pişen altı kapanan aşurenize incirleri öyle ilave edin. Çünkü incir aşureyi karartıyor. Aşureyi her kez farklı şekillerde sevebilir. Kimisi aşurede çok meyve kurusu olsun istemez. Bazıları da içerisinde bol meyveli olsun bakliyatı az olsun ister. Bu nedenle kıvamını siz kendi sevdiğiniz ölçülerde yapabilirsiniz. Sıcakken kaselere servis yapalım ve soğuduktan sonra üzerlerini dilediğimiz gibi süsleyelim. Süsleme işlemi tarçın, nar, fındık, ceviz, kuş üzümü gibi malzemelerle süslenir.
Aşure Süslemek İçin Malzemeler Nelerdir?
Aşure geleneksel lezzetlerimizdendir ve her yıl Muharrem ayının başlaması ile yapılmaktadır. En makbuli ise Muharrem ayının 10. günü yapılmasıdır. O gün aşure yapılması ve eve erzak alınmasının bolluk ve bereket getireceği söylenmektedir.
- Nar taneleri
- Kırılmış ceviz
- Kırılmış fındık
- Tarçın
- Antep fıstığı
- Badem
- Dolmalık fıstık
- Kuş üzümü
- Hindistan cevizi
Zevkinize göre, istediğiniz miktarlarda süsleyebilirsiniz.