franch english german arabic turkish

Bilgisayar Tarihinin En Büyük 10 Programlama Hatası Bilgisayar Tarihinin En Büyük 10 Programlama Hatası

Tarih: 2018-02-07 17:31 Kategori: teknoloji | Okundu: 8877

Teknoloji Haberleri ile İlgili Son GönderilerDaha Fazlası

1940 yılında “Merhaba Dünya!” kodlar evrenine gönderilen ilk selamdı. Bu selam yazılımcılar tarafından farklı şekillerde devam ettirildi ve sonuç olarak adım attığımız her taşın altına bir kod saklandı. Artık yediğimiz ekmeğin pişirilme sürecinden, internet sitemizi oluşturduğumuz kaynağa kadar kodlar her yanımızda. Hatta bu yazıyı siz okurken sunucu tarafında, internet tarayıcısında ve kaynak dosyasında.


Kodlar gerçekten hayatımızı kolaylaştırdı ve onu hayal edemeyeceğimiz ufuk çizgisine taşıdı. Ne var ki işler her zaman beklendiği gibi gitmedi. Kodları icat eden insanoğlu bunun hatasını (bugunu) da icat etti ve fena şekilde çuvalladı. Şimdi kod yazarken hata yaptığınızda kendinize kızıyorsanız, bu alışkanlığınızı geride bırakın. Çünkü sizden önce birileri fena halde çuvalladı. Ne kadar mı çuvalladılar dersiniz? İşte bilgisayar tarihinin en kötü 10 programlama hatası;

10- Y2K Bug

2000 Yılı Hatası (The Yer 2000 bug), Y2K Bug veya Milenyum Hatası (Millennium Bug) olarak bilinen bu kodlama hatası, tüm bilgisayarların afallamasına neden olmuştu. 90’lı yıllarda bilgisayar programları genellikle 4 rakamlı yılların kısaltmasını kullanıyordu. 1990 yerine kısaca 90, 1991 yerine 91 yazılıyordu. O zaman için yazılımcıların bu kısaltmayı kullanması fındık kadar bellekli bilgisayarlarda ciddi veri tasarrufuna yardımcı oluyordu. Gözden kaçırılan şey ise 2000 yılının bu programlara nasıl tanımlanacağıydı.

Korkulan oldu ve kısaltma kullanılan bilgisayar yazılımları 2000 yılını 00 olarak tanımlayamadı. 2000 yılı yazılımlar için fetret yılı oldu ve bazı popüler yazılımlar dahi Y2K Bug’ından etkilenerek ekstra bir günü işlemeyi başaramadı. Neyse ki yaşanan kod hatası sadece bilgisayar dünyasının başını döndürmekle kaldı. Hayat durmadı ve olağan şeklinde devam etti ama bu hatanın faturasının evrensel olarak bilgisayar endüstrisine 300 milyar dolara mal olduğu düşünülüyor.

Neden en kötü programlama hatasıydı: YK2 hayatları etkilemese bile sektörü derinden etkileyerek 300 milyar dolarlık mali kayba neden oldu.



Yorumlar: (0)

Henüz yorum yapılmamıştır.

Ehliyet, pasaport, MTV, telefon harcı, trafik cezaları... Zam oranı belli oldu
Ehliyet, pasaport, ...
A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
A Milli Takım'ın Ul...
ABD seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu'na da oy çıktı!
ABD seçimlerinde Ke...
Yılın ilk 9 ayında her 3 elektrikli otomobilden 1'i Togg oldu!
Yılın ilk 9 ayında ...
Türkiye Kart ile 81 il tek ulaşım kartı kullanacak!
Türkiye Kart ile 81...
İlk kez görücüye çıktı! Yeni TOGG'u görenler gözyaşlarını tutamadı...
İlk kez görücüye çı...
“Ortak Türk Alfabesi” için Bakü’de bir araya gelem komisyon mutabakata vardı
“Ortak Türk Alfabes...
Alman Audi'ye çalışanlarından şok!
Alman Audi'ye çalış...
1 Ocak'tan itibaren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) devreye giriyor.
1 Ocak'tan itibaren...
Dolandırıcılık vakarı artıyor. Tek bir tuş ile ATM rahatça kullanılabilir
Dolandırıcılık vaka...